Przekąski na podróż pomysły, inspiracje

Przekąski na podróż: pomysły, inspiracje

Przygotowanie jedzenia na podróż nie jest łatwym zadaniem. Przekąski powinny smaczne na zimno, nie sprawiać problemów podczas jedzenia w niecodziennych warunkach, a także przetrwać nawet kilka godzin poza lodówką. Jak spełnić wszystkie te warunki? Z naszymi pomysłami powinno się to udać. 

Sycące kanapki, panini

Choć kanapki to podstawa każdej podróży, zwykle kojarzą się z nudnym posiłkiem, a przecież tak wcale być nie musi. Pierwsza kwestia to pieczywo. Chleb zamień na bajgle lub bardziej wypasione bułki. Zamiast klasycznego połączenia, czyli ser i szynka (w wersjach „bogatszych” urozmaicone o plasterek pomidora), postaw na smaczne pasty do kanapek, a także dużą ilość urozmaiconych warzyw. Aby zwiększyć sytość, dodaj filety/plastry kurczaka lub w wersji wegetariańskiej, sery (tutaj jedynie uważaj na to, aby wybierać twarde sery, ponieważ miękkie, jak camembert, mogą nie wytrzymać podróży).

Możesz też zrobić panini, czyli włoskie kanapki, najczęściej podawana na ciepło. Różnią się tym, że są przygotowywane w opiekaczu. Co prawda, gdy sięgniesz po nie po kilku godzinach, już nie będą ciepłe, ale dalej pozostaną chrupiące. To smaczna alternatywa dla tradycyjnych kanapek. I żeby ci trochę pomóc, mamy kilka propozycji:

  • bajgiel z hummusem, sałatą, jajkiem ugotowanym na twardo, rzodkiewką i kiełkami warzyw;
  • grubo pokrojone kromki chleba pełnoziarnistego z pesto bazyliowym, serem z niebieską pleśnią, pomidorem, papryką;
  • bagietka z pesto z suszonych pomidorów, z kurczakiem, mozzarellą, sałatą, ogórkiem zielonym i oliwkami.

Takie domowe jedzenie przygotuj korzystając z pomysłów na gar.com.pl, gdzie znajdziesz więcej inspiracji. 

Pasty warzywne + paluszki z warzyw

Drugim rozwiązaniem są pasty warzywne, w których można zamaczać… paluszki z warzyw, czyli pokrojoną w słupki marchewkę, cukinię, paprykę czy selera. W ten sposób często podaje się hummus, aczkolwiek pastę można przyrządzić też z dyni, buraka czy awokado. Jeśli dodasz do niej warzywa strączkowe (ciecierzycę, fasolę, soczewicę), to nie tylko zwiększysz jej sytość (za sprawą białka), ale także sprawisz, że konsystencja pasty będzie bardziej zwarta. 

Przy okazji ten dip do warzyw może również trafić do twojej kanapki.

Energetyczne batony, kulki mocy

Kolejną godzinę z rzędu jedziesz autostradą, na której nic się nie dzieje, a kawa już dawno przestała na ciebie działać? Sięgnij po domowego, energetycznego batona, który natychmiast  cię pobudzi. Jak go przygotować? Jeśli masz czas, możesz upiec orzechowo-owsiane ciasteczka. Wolisz obyć się bez piekarnika? Żaden problem. Wtedy twoją podstawą staną się suszone daktyle, które należy namoczyć i zblendować. Możesz do nich dodać dowolne orzechy oraz płatki owsiane, formując z masy tzw. kulki mocy lub batony. 

Muffiny na słodko lub wytrawne

Naszą ostatnią inspiracją są muffinki, czyli niewielkie babeczki, do zjedzenia na raz. Można przygotować je w ilościach hurtowych, urozmaicając każdą podróż. No i co najważniejsze, nie potrzeba do nich żadnych sztućców, można jeść je podczas drogi. 

Przy czym wcale nie muszą być na słodko, równie dużą popularnością cieszą się wersje wytrawne, m.in. przypominające… pizzę! Przykładowe propozycje muffinek na podróż to:

  • muffinki z oliwkami i szynką;
  • muffinki a’la pizza;
  • cebulowe muffinki z serem i boczkiem;
  • muffiny buraczkowe na słodko;
  • czekoladowe muffinki z ciecierzycy.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij